Dator i en säng

Somna är omöjligt med ADHD

Att somna har varit jobbigt för mig sedan jag var tonåring. Jag lyckas helt enkelt inte. Det spelar ingen roll när jag går upp på morgonen eller när jag lägger mig på kvällen, att somna känns omöjligt.

Att ha problem att somna är väldigt vanligt när man har ADHD. Det gäller både vuxna och barn. Hjärnan är överaktiv och det är svårt och jobbigt att slappna av.

För mig är det nattetid som min hjärna verkar vara som mest aktiv. Det är när jag gått och lagt mig som jag plötsligt kommer ihåg det där som jag kämpat med att minnas hela dagen. Det är när jag ligger i sängen och har släckt lampan som jag får de mest makalösa idéerna. Ibland så kan den där stunden kännas som en lättnad eller något trevligt. Men ibland blir det bara ångestfyllt.

Ofta kommer jag ihåg saker som jag inte kan vänta med, något jag måste kolla upp eller glömt göra. Ofta försöker jag ignorera det där, ligga still i sängen, blunda och försöka somna. Det leder ofta till att jag får ångest, och mår dåligt över att jag låter bli det där som inte kan vänta.

Om det är något jag behöver kolla upp, exempelvis när Försäkringskassan öppnar, vad det är för datum eller sätta ett alarm, då använder jag min telefon. När jag sedan har gjort det där som behövde göras, då kommer jag på en till sak som jag är nyfiken på.

Det ena leder till det andra och plötsligt har det passerat 2-3 timmar och jag har fyllt min hjärna till bredden med ny information. Jag har kort sagt gjort mig själv hyperaktiv. Att försöka somna i det läget är praktiskt taget omöjligt.

Då dyker min ångest upp, oavsett om jag försöker somna eller ej. Klockan är mycket vid det laget, kanske 02:00-03:00. De timmar som är kvar innan jag behöver gå upp på morgonen kommer absolut inte ge mig tillräckligt med sömn. Jag blir stressad, vilket gör det ännu svårare att somna.

Det hela blir till en ond cirkel där jag helt enkelt måste vila nån gång under dagen. Det leder sedan till att jag igen får svårt att somna på kvällen.

Om jag är sådär dödstrött när jag lägger mig, då somnar jag ganska fort. Men det är sällan jag är det vid en vettig tid. Den typen av trötthet brukar infalla runt 12:00-13:00 eller 03:00-04:00. Ingen av de där tiderna är vettiga tider för att gå och lägga sig för natten.

Känner du igen dig i mina sömnproblem? Upplever du något helt annat? Kommentera gärna!

7 reaktioner på ”Somna är omöjligt med ADHD

 1. Hej! Jo jag känner igen mig i det du säger med att försöka somna eller kunna hålla sig vaken. Att ofta bli distraherad av annat o greja med telefon än att slappna av och försöka somna. Blir i slutändan att jag lägger mig för sent, somnar tidigt på morgonen, sover långt in på fm, strax efter lunch… Eller att dygnet nästan vänds helt och det är svårt att hålla sig för att vila på dagen. Vid min varierande ångest tar jag också atarax men blir så dåsig och trött av den att när jag tycker att jag har svårt att somna och tar den ”för sent” på kvällen inte riktigt vaknar på morgonen sen för att man är helt väck eller dåsig resten av dagens en..
  Skönt men enda synd att inte vara ensam om detta, om du förstår vad jag menar 😛

 2. Jag känner igen mig. Kan gå från superdupertrött till klarvaken på ca 30 sekunder. Du vet säkert. Sitter i soffan, känner mig jättetrött, så trött så jag mår illa och ser i kors. Blir glad och tänker attt nu – NU – kommer det gå snabbt att somna. Går raskt i säng, tycker sängen och kudden är så där sköna som moln, somnar NÄSTAN. För att sen plötsligt och oförklarligt vara klarvaken. Så frustrerande och stressande! Jag kan hantera att inte kunna somna vid de kvällar jag inte är trött. Men när det sker när jag egentligen är jättetrött, när logiken inte finns med, då föder det min sömnstress mycket. Att ”gå och lägga mig” har genom livet varit ett av de mest ångestframkallande moment jag fajtats med… Suck.

 3. Ja, jag liksom lever upp igen när alla andra går och lägger sig. Så har jag varit sedan jag var liten. Mina föräldrar gav upp tillslut och orkade inte så de sade ”godnatt vårt lilla socker, nu lägger vi oss”. Jag både hatar och älskar att det är så. För jag får allt gjort på natten som jag inte kan få gjort på dagen. Men om det blir många sådana nätter blir jag väldigt labil. Atarax hjälper mig när det blir för illa. Jag tar så liten dos som möjligt och inte varje natt för då blir jag för van vid den och den blir verkningslös. Men jag tycker atarax hjälper mig.
  Vill inte ta sovmedicin. Atarax är inte beroendeframkallande och klassas inte som sovmedicin. Det är en allergi medicin som har trötthet som biverkan samt verkar ångestdämpande.

 4. Klockan är 01.10
  Adhd hjärnan går på hög varv.
  Vanligtvis medicinerad.
  Skickat sms till både sambo släkt och vänner natt och kväll.
  Din beskrivning är underbar. Korrekt. Identiskt. ”kunde inte Beskriva det bättre själv”
  Både utbildad sjuksköterska och själv Diagnos,
  Men dina ord är pricken över i:et.
  Hör av dig om du vill.

 5. Adhd hjärnan går på hög på högvarv…. va bara tvungen att kolla upp lite fler saker. Bor väckt flera gånger av mina underbara barn. Vilket gör mig på bristningsgränsen varje natt det inträffar.
  Din beskrivning är bra. Instämmer i att ”kunde inte Beskriva det bättre själv”
  Även jag är utbildad sjuksköterska med Diagnos,
  Måste ha min återhämtning annars tänder jag till på 1sek och är helt kaos imorgon. Jim

 6. Det är så JÄVLA jobbigt. Jag hatar det t ex. Igår gick jag och la mig vid 23.00 somnade runt kl 04.00. Sen upp och till skolan kl 07.00.
  Samma jävla sak just nu. Ligger i soffan efter att ha vridit och vänt mig ett par timmar i sängen.
  Ibland sover jag 4-5 h på 2-3 dagar. Går på YH och har fyra barn under 10 år.
  Du är inte ensam, har samma hemska problem på kvällarna, tänker på allt mellan universums mittpunkt och vad som finns i svarta hål.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.