Svår depression

Minns du verkligen mitt namn?

Jag är väldigt öppen med att jag har en väldigt dålig självbild. Att säga att den är dålig är dessutom en underdrift, för den är egentligen helt fruktansvärd.

Jag kan inte minnas att jag någonsin haft en bra självbild, att jag tyckt om mig själv. Den har liksom alltid varit kass. Och jag är väldigt säker på att det inte är någons fel att det är så, det är liksom bara så jag är.

Att jag har dålig självkänsla manifesteras på flera olika sätt. Jag blir till exempel ärligt förvånad när någon minns mig.

Du kanske får den där känslan nån gång, att en person minns en liten detalj om dig, och du blir förvånad att människan minns en så oviktig grej som kanske bara nämndes i förbifarten för flera år sedan.

Den känslan får jag varje gång någon använder mitt namn. Det blir en wow-känsla över att någon minns en så oviktig grej, att någon minns mig. Så har det varit så länge jag kan minnas. Jag blir ärligt förvånad när min man pratar om mig med sina vänner, och använder mitt namn. Eller när en kollega använder mitt namn.

Jag har även en väldigt stark känsla av att jag är en fantastiskt vidrig människa. Jag kan inte ge några exempel på varför, eller peka på vad som skulle göra mig vidrig, det är egentligen bara en känsla jag har. En känsla som ständigt finns i mitt bakhuvud är den där enorma rädslan för när dagen kommer då andra inser och förstår vilken vidrig människa jag är, dagen då jag förlorar alla som jag har i mitt liv för att jag är så hemsk.

I aim to please, hela tiden, i alla relationer jag har. Jag gör ingenting för min skull, jag gör allting för alla andra, för att vara den absolut bästa versionen av mig själv, hela tiden. För om jag är bättre än jag egentligen är, då kommer det dröja innan den där dagen kommer, då jag förlorar alla.

Senast jag berättade detta för en läkare så sa han att en dålig självbild och dålig självkänsla, är grunden för svår depression. Och jag har alltid känt såhär.

1 reaktion på ”Minns du verkligen mitt namn?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.