Flyttlådor

En dag med choklad

Idag är det 3 år sedan jag förlovade mig med min fantastiska partner Bult. Det firas med choklad och köpepizza, omnom.

Mitt liv är kaos, i vanlig ordning. Av någon anledning så är det alltid en massa saker som händer, det blir aldrig någon riktig paus där jag kan bara vara. Det som händer just nu är dock positiva saker, så jag är ändå ganska nöjd med tillvaron.

Nästa vecka skall jag och lilla familjen flytta. Sedan jag separerade från min dotters pappa har jag försökt få tag i ett boende i området där han bor. Något som visat sig vara nästan omöjligt! Men nu, 3,5 år efter att jag flyttade från området kommer jag nu flytta tillbaka.

Lägenheten är 3 rum och kök, som jag har nu, men den är ca 20 m² mindre än där jag bor nu. Hyran är billigare och hela familjen kommer slippa väldigt mycket pendlande. Dottern kommer ha nära till förskolan, nära till sina vänner, och nära till den andra föräldern, oavsett i vilket hem hon är. Vi ser alla fram emot det!

Jag har även blivit patient på en ny psykiatrisk mottagning i Göteborg. De specialiserar sig på Utmattningssyndrom hos människor med NPF, exempelvis ADHD, som jag har. Jag har fått träffa 4 olika personer på mottagningen; psykolog, läkare, fysioterapeut och arbetsterapeut. Jag har pratat med alla om min situation, de har gjort individuella bedömningar av mig och de skall nu skapa en gemensam bild av min hälsa och ta fram en plan för min rehabilitering.

Jag har även anmält mig till Blogg100, som går ut på att man skall posta minst 1 inlägg i någon av sina sociala kanaler, varje dag i 100 dagar i följd. Jag vet inte om jag kommer klara det, min energi är som ni kanske förstår ganska svajig och jag behöver ibland prioritera annat framför att blogga. Men jag hoppas få ihop 100 inlägg i alla fall.

Det var en liten kort uppdatering från mig, nu är jag helt slut och måste nog vila en stund!

Länkkärlek

Psst… Jag gästbloggar hos nestorforlag.se

Idag kan ni läsa ett inlägg som jag skrivit hos Jessica som driver Nestor förlag & föreläsningar. Jessica bloggar och håller i föreläsningar kring psykisk ohälsa. Hon ger även ut böcker i sitt eget förlag som har psykisk ohälsa i fokus.

I min text skriver jag om hur en vanlig dag kan se ut för mig då jag har ADHD. Min tanke med texten är att en person utan ADHD skall få en inblick i hur det är att leva med koncentrationssvårigheter. Du hittar (förhoppningsvis) inlägget här!

Jag gillar länkkärlek och jag tycker om gästbloggar. Skickar även ett stort tack till Jessica som låter mig skriva ett inlägg i hennes blogg!

Ps. Jag publicerar också gästbloggar, med fokus på psykisk ohälsa. Kontakta mig om du vill skriva ett gästinlägg för min blogg!

Vardag

En vardag utan variation

Jag har varit sjukskriven på heltid i några månader nu. Jag tänkte någonstans att jag faktiskt skulle börja må bättre av att inte ha någon press på mig. Att jag skulle känna mindre ångest, att depressionen skulle dämpas och att livet skulle bli lite lättare om jag bara slapp alla måsten. Det blev inte riktigt så.

Min vardag ser likadan ut nu som min första dag som sjukskriven.

08:00-09:00

Jag vaknar. Varannan vecka för att jag skall köra dottern till förskolan och varannan vecka för att nånting i min kropp tycker att det är dags. Jag går upp, tar mina mediciner och käkar frukost. Det brukar bli 2 smörgåsar med ost och cola.

09:00-13:00

Om jag har kört dottern till förskolan brukar jag göra något ärende på vägen hem. T.ex. handla, lämna papper till försäkringskassan, hämta medicin eller liknande. Om jag inte har dottern så slösurfar jag, kollar YouTube, spelar FarmVille. Både hjärna och kropp är väldigt trötta vad den här tiden. Det blir också en tupplur på ca 2 timmar för att orka resten av dagen.

13:00-16:00

Fixar lite hemma, startar en tvätt eller fixar lite med disken, kanske plocka undan lite i vardagsrummet. Eventuellt gör jag en video till YouTube eller skriver ett blogginlägg. Är det min barn-vecka åker jag och hämtar henne på förskolan.

16:00-20:00

Barnveckor käkar jag middag som min partner lagat, annars kan det bli lite sisodär med middag. Kollar på TV, spelar lite spel, leker lite med barnet. Om dottern är hos mig lägger vi oss ca 20:00.

20:00-03:00

Jag är dödstrött men tankeverksamheten går fortfarande på högvarv. Även om jag försöker somna nu så kommer jag vakna inom 2 timmar eller inte kunna somna alls. Slösurfar, kollar på film, spelar FarmVille, kanske bloggar lite. Nånstans här inser jag att jag glömt hänga upp tvätten som jag startade under dagen och nu är jag för trött för att orka, så den behöver tvättas om imorgon. Vid ca 03:00 är jag såpass trött i kroppen att jag inte skulle lyckas hålla mig vaken ens om jag försökt. Hjärnan går fortfarande på högvarv.

Och så börjar det hela om igen.

Fördelen, för mig, att vara sjukskriven är att den energi jag tidigare la på jobbet lägger jag nu på mitt hem, min familj och på de hobbys jag hade en gång men sedan länge lagt på hyllan. Men, mer om det i ett annat inlägg.

Dator i en säng

Somna är omöjligt med ADHD

Att somna har varit jobbigt för mig sedan jag var tonåring. Jag lyckas helt enkelt inte. Det spelar ingen roll när jag går upp på morgonen eller när jag lägger mig på kvällen, att somna känns omöjligt.

Att ha problem att somna är väldigt vanligt när man har ADHD. Det gäller både vuxna och barn. Hjärnan är överaktiv och det är svårt och jobbigt att slappna av.

För mig är det nattetid som min hjärna verkar vara som mest aktiv. Det är när jag gått och lagt mig som jag plötsligt kommer ihåg det där som jag kämpat med att minnas hela dagen. Det är när jag ligger i sängen och har släckt lampan som jag får de mest makalösa idéerna. Ibland så kan den där stunden kännas som en lättnad eller något trevligt. Men ibland blir det bara ångestfyllt.

Ofta kommer jag ihåg saker som jag inte kan vänta med, något jag måste kolla upp eller glömt göra. Ofta försöker jag ignorera det där, ligga still i sängen, blunda och försöka somna. Det leder ofta till att jag får ångest, och mår dåligt över att jag låter bli det där som inte kan vänta.

Om det är något jag behöver kolla upp, exempelvis när Försäkringskassan öppnar, vad det är för datum eller sätta ett alarm, då använder jag min telefon. När jag sedan har gjort det där som behövde göras, då kommer jag på en till sak som jag är nyfiken på.

Det ena leder till det andra och plötsligt har det passerat 2-3 timmar och jag har fyllt min hjärna till bredden med ny information. Jag har kort sagt gjort mig själv hyperaktiv. Att försöka somna i det läget är praktiskt taget omöjligt.

Då dyker min ångest upp, oavsett om jag försöker somna eller ej. Klockan är mycket vid det laget, kanske 02:00-03:00. De timmar som är kvar innan jag behöver gå upp på morgonen kommer absolut inte ge mig tillräckligt med sömn. Jag blir stressad, vilket gör det ännu svårare att somna.

Det hela blir till en ond cirkel där jag helt enkelt måste vila nån gång under dagen. Det leder sedan till att jag igen får svårt att somna på kvällen.

Om jag är sådär dödstrött när jag lägger mig, då somnar jag ganska fort. Men det är sällan jag är det vid en vettig tid. Den typen av trötthet brukar infalla runt 12:00-13:00 eller 03:00-04:00. Ingen av de där tiderna är vettiga tider för att gå och lägga sig för natten.

Känner du igen dig i mina sömnproblem? Upplever du något helt annat? Kommentera gärna!