Björnstad av Fredrik Backman

Björnstad

Jag tycker i perioder om att läsa böcker. För tillfället är min koncentrationsförmåga för nedsatt för att jag skall klara mig igenom en hel bok, läs mer om det i mitt blogginlägg kring läsförståelse vid utmattningssyndrom. Lyckligtvis för mig lever vi i en modern tid och en fysisk bok är inte det enda sättet att läsa.

Jag älskar att lyssna på ljudböcker. Det tar mig en hel evighet att lyssna på en hel bok eftersom jag främst lyssnar när jag skall sova, och brukar då somna mitt i, så jag får spola tillbaka en hel massa nästa gång jag skall lyssna.

Hur som helst så har jag fallit stenhårt för böcker av Fredrik Backman. Han bloggar också och vissa av hans texter i bloggen älskar jag att läsa, men det är främst böckerna som borrar sig in i mitt hjärta.

Jag kan verkligen rekommendera En man som heter Ove, Min mormor hälsar och säger förlåt, Britt-Marie var här samt den bok jag lyssnar på just för tillfället; Björnstad.

I boken Björnstad får man följa några ungdomar i deras liv men det som verkligen gjorde att jag fastande var skildringen av en våldtäkt, och hur det påverkade flickan som blev utsatt.

En av alla de saker som tas ifrån flickan den här natten är platsen där hon inte behöver vara rädd. Alla människor har en sådan plats, tills den tas ifrån oss. Den kan aldrig ges tillbaka igen. Maya kommer vara rädd överallt nu.Ur Björnstad av Fredrik Backman

Det hade kunnat vara en beskrivning av när jag själv blev utsatt. Till skillnad från flickan i boken tillhör jag de 70% som reagerar med att inte göra nått. Jag försökte inte komma därifrån, jag slog honom inte, jag skrek inte. Jag frös.

Det är ca 15 år sedan det hände och ändå minns jag underliga detaljer. Jag minns tapeten i rummet, hur det var möblerat, rösterna från vännerna som befann sig i rummet bredvid, hans väsande ord i mitt öra. Tydligast är minnet av vad jag tänkte, där och då; jag måste vara tyst så att ingen undrar vad som händer och kommer in, det skulle bli så pinsamt.

Hon resonerar inte som någon som blivit utsatt för ett brott, hon resonerar som någon som utfört ett: Allt hon kan tänka på är att ingen någonsin ska få veta, att hon måste undanröja alla bevis.Ur Björnstad av Fredrik Backman

Om man vill följa mitt exempel och lyssna på denna bok så är det flera tjänster som streamar ljudböcker och e-böcker som erbjuder en gratis prov perioder. Storytel.se erbjuder alla nya kunder 14 dagar gratis lyssning. Björnstad av Fredrik Backman finns med i deras sortiment, tillsammans med andra böcker han skrivit.

Foto: Linnéa Jonasson/Appendix Fotografi.

Detta inlägg innehåller affiliatelänkar.
Grönsaker

Mat kommer lastat!

I min värld kan det här med mat ställa till problem. Det är så många beslut som skall fattas; vad skall vi äta, vilken dag skall vi äta vad, vad behöver vi handla, när skall vi handla? En hel rad med frågor behöver få ett svar.

Det blir ett moment som stressar mig samtidigt som jag har märkt att jag väldigt lätt plockar på mig på tok för mycket när jag är i matbutiken, sådant jag inte behöver. Det kan vara mat som inte äts upp eller prylar som aldrig används.

Jag vill göra det enkelt för mig själv, minimera frestelsen att köpa det som inte behövs och samtidigt plocka bort en del av stressen kring att handla mat. Men, man måste äta mat. Det är inget som kan hoppas över.

Jag tror mig ha funnit en gyllene medelväg. Det är att handla mat på nätet. Jag kan, i lugn och ro, sitta hemma i min soffa, fundera på vad som skall ätas under kommande vecka och hur lätt som helst klicka hem de varor jag vill ha. Om man vill hoppa över planerandet helt och hållet finns det dessutom färdiga matkassar som helt enkelt levereras hem med recept.

Jag gillar att handla från mat.se. Där kan jag plocka det jag vill ha utan att behöva följa några recept alls. De gånger jag inte orkar tänka själv så kan jag handla utefter deras recept som finns på sidan. Hur enkelt som helst.

Jag gjorde en beställning igår eftermiddag. 660 kr, maten levereras idag mellan 14-16. Perfekt för mig. Dessutom tog det mig max 20 minuter att klura ut vad jag skulle köpa och beställa det.

När min beställning var klar fick jag dessutom en rabattkupong som jag kan dela med mig av! Om du är sugen på att beställa mat på nätet så kan du prova mat.se, så får du dessutom en rabattkupong på 170 kr av mig. Klicka här för att nyttja rabatten! Denna rabatt är giltig till 1 september 2016.

Detta inlägg innehåller affiliatelänkar.