BlueCall

En ny användbar app – BlueCall

För några månader sedan blev jag kontaktad av en kvinna vid namn Caroline. Hon berättade för mig om en ny app som hon och hennes kollegor lanserat som de valt att kalla BlueCall App. Med BlueCallApp kan man få samtalsstöd när man behöver det, utan att stå i långa vårdköer. Det finns någon som kan lyssna, när du behöver det.

Såhär beskriver de själva appen:

Behöver du någon att prata med? BlueCall app erbjuder samtalsstöd direkt över telefon av kvalificerade personer.

Samtalet är ingen terapi eller behandling utan ett samtalsstöd för dig med behov att prata med någon som kan lyssna aktivt, motivera, ge hopp, och eventuellt hänvisa dig till vidare stöd.

Via appen kan du anonymt ringa till en Volontär eller Mentor. Att prata med en Volontär är helt kostnadsfritt. En volontär är en medmänniska över 25 år som själv kan ha liknande erfarenheter som dig och som finns där för att lyssna, ge stöd och hopp. Vill man prata med en Mentor kostar det 100 kr/30 minuter. Då får man prata med en person som är grundutbildad psykoterapeut, sjuksköterska, socionom, psykolog under utbildning eller en person med en människovårdande yrkesutbildning. En Mentor har specialkompetens inom psykisk ohälsa och samtalsstöd över telefon.

I dagsläget finns appen för iPhone, men tanken är att den skall komma till Android också. Då tjänsten är väldigt nystartad har de garanterade öppettider måndag, onsdag och söndag klockan 19-22. Målet är att man skall kunna ringa när som helst och det finns möjlighet att komma i kontakt med någon utöver deras ”öppettider”, men i dagsläget är det främst tiderna ovan som de kan garantera att det finns aktiva Volontärer och Mentorer.

Idag hade jag ytterligare ett samtal med Caroline, denna gången ringde hon upp mig. Nu i juletid ökar den psykiska ohälsan runt om i landet och jag tycker det är viktigt att informationen om BlueCallApp kommer ut, så att människor som behöver prata med någon får veta att möjligheten finns. Jag och Caroline pratade en del om stigman och skammen kring att må psykiskt dåligt idag, att många pratar om det först när de mår bra igen, men inte alltid när man är mitt inne i det.

Då jag tycker att det som Caroline och hennes kollegor gör, att ha startat ett företag för att utveckla en app som denna, är helt fantastiskt, så har jag ansökt om att få bli Ambassadör för BlueCall. Självklart pratade jag och Caroline kring det också.

Jag tycker att det är otroligt spännande att jag, från och med idag den 16 december 2016, är Ambassadör för BlueCall! Det betyder att jag emellanåt kommer informera och tipsa om den här appen. Jag får ingen form av ekonomisk ersättning utan gör det helt ideelt, då jag anser att det här är så himla viktigt. Många människor vågar inte söka hjälp eller vård men via BlueCallApp kan du få prata med någon, både gratis och anonymt. Jag tror det är bra, för väldigt väldigt många.

Jag tycker du skall gå in och läsa mer om appen på BlueCalls egna sida, som du hittar här: bluecallapp.com

Om du vill kan du även besöka deras sida på Facebook, gilla och informera andra om att appen finns! Du hittar deras Facebooksida här: facebook.com/bluecallapp

Telefonsamtal med iPhone smartphone

Telefonsamtal, ett ångestmoment

Jag hade ett telefonsamtal med en person som jag inte känner, som jag inte har träffat och egentligen inte vet något om. Vi hade planerat in lägenhetvisningar då vi eventuellt skulle byta lägenhet med varandra. Men då jag och min partner tänkt om behövde jag ringa henne och avboka då vi inte längre var intresserade av hennes lägenhet. Under samtalet fick jag en ångestreaktion som jag inte varit med om innan.

Jag har, sedan övre tonåren, tyckt att det är jobbigt att ringa till människor. Jag har arbetat som telefonförsäljar och jag har arbetat med att ge support via telefon. Med tid har jobb-relaterade blivit lättare och idag har jag inte problem med det alls. Har jag ett specifikt ärende kan jag även ringa till diverse myndigheter och vårdenheter utan problem.

Mitt problem med telefonsamtal inträffar när jag, som privatperson, ringer till en annan privatperson. Min reaktion är olika beroende på om jag känner personen eller inte. De jag kan ringa till utan att det är jobbigt är min familj; föräldrar, syskon och partner.

Ringer jag en vän, även om jag har ett specifikt ärende, så tycker jag det är väldigt jobbigt, obehagligt. Jag får känslan att jag helt enkelt vill avsluta samtalet så fort jag avklarat ärendet. Om vännen jag ringt fortsätter samtalet med lite ”smalltalk” så blir jag obekväm och försöker, så for jag får tillfälle, avsluta samtalet.

Ringer jag en människa jag inte känner så kan jag känna mig lite illamående. Kan jag SMSa istället för att ringa så gör jag det.

Ringer jag vän eller okänd person så knallar jag omkring i min lägenhet (om jag är hemma när jag ringer). Pratar jag med familj så brukar jag ligga i sängen.

Gåshud

Det telefonsamtal jag hade med den okända kvinnan för att avboka visningarna var dock lite annorlunda. Utöver illamåendet och att jag knallade runt i rummet så började jag även rysa i hela kroppen.

Att få lite gåshud kan jag ibland tycka är lite mysigt, men att få det över hela kroppen i flera minuter är, för mig, väldigt jobbigt. Det tog en bra stund efter att vi avslutat telefonsamtalet som det gick över. Det kändes nästan som att jag hade en svag feberfrossa.

Obehagskänslor inför och under telefonsamtal får jag oavsett varför jag behöver prata med personen. Det kan vara ett lättsamt samtal, ett jobbigt samtal, ett allvarligt samtal. Den fysiska och psykiska känslan är av obehag och mer eller mindre ångest, oavsett samtalsämne.

Det känns dock väldigt bra att jag inte har detta bekymmer när det gäller telefonsamtal i jobbet eller när jag behöver boka läkartid eller liknande. Då går det bra, kanske för att de samtalen oftast är korta och koncisa.

Är det någon annan som upplever liknande problem när det kommer till telefonsamtal? Kommentera gärna!