tavling

Alla tycker väl om tävlingar?

Jag tänkte göra lite skamlös reklam för ett av mina egna projekt som jag startade under min sjukskrivning.

Jag älskar att pyssla, det är något som håller mig upptagen samtidigt som jag inte har lika stor möjlighet att ”vara med” i andra saker än just pysslandet. Jag kan exempelvis inte virka och prata med en person samtidigt. Det håller hjärnan lite lugn samtidigt som jag inte har tråkigt. Dessutom är jag sjukt kreativ i perioder.

Hur som helst, under sjukskrivningen blev jag lite rastlös och ville ha något att göra. Så jag körde igång ett projekt som jag kallar för Alerting You.

Tanken är att jag skall tillverka och sälja armband, främst det man kan kalla för ”medical alert”. Alltså, om du har en viss sjukdom eller går på en viss medicin så skall andra i närheten kunna få veta det om det händer dig något.

Den sjukdom som jag fokuserar på är Diabetes typ 1. Det är, tyvärr, den vanligaste kroniska sjukdomen som barn får i Sverige idag. Sjukdomen är inte bara kronisk, den är också dödlig. Ett barn som får diagnosen idag blir i snitt bara 67 år gammal. I Sverige är det, varje år, fler barn som får diagnosen Diabetes typ 1 än barn som får cancer.

Cancer hos barn är en vidrig sjukdom, men 75-80% av de som drabbas blir friska inom 1-3 år. Än så länge blir ingen frisk från Diabetes typ 1. Under 2015 fick Barncancerfonden in 335 miljoner kronor. Under samma period fick Barndiabetesfonden in 6 miljoner kronor.

Forskare vet inte varför man får Diabetes typ 1. Det finns inget botemedel. Den enda behandling som finns är insulin. Varje dag är en balansgång mellan liv och död där lågt blodsocker är farligt, högt blodsocker är farligt och mängden insulin som behövs är en ständig gissningslek där det ofta blir fel.

Forskare tror att de kan hitta ett botemedel, men för att kunna bedriva forskning behövs pengar. Därför går minst 50% av vinsten, för varje armband jag säljer, till Barndiabetesfonden, som bland annat finansierar forskningen på Diabetes typ 1 i Sverige.

Jag har just nu en tävling på facebooksidan för Alerting You. Man har möjlighet att vinna ett armband med valfri text. Tävlingen är öppen fram tills att Alerting You har nått 100 Likes på Facebook.

Gå gärna in och delta i tävlingen, och om du vill får du mer än gärna gilla sidan också.

Alerting You finns både på Facebook och Instagram.