Julkula

Julen är runt hörnet

Nu är det 1 vecka kvar till julafton. I mitt hem så kan man absolut inte tro att julen är så nära. Inte ett enda julpynt, inget julbak, inget jul-relaterat alls. Förutom att jag gömt inköpta julklappar i klädkammaren och dottern har en liten julkalender.

Bara att skriva detta inlägg blir jag sugen på att pynta lite här hemma.

Men jul är inte bara roligt, mysigt och glittrigt. För många så är det inte alls något trevligt med jul utan man blir bara påmind om hur ensam man är om man inte har någon att fira jul med, ingen att växla julklappar med, ingen att skicka ett julkort till. För många innebär julen en stor ångest; pengarna räcker inte till julklappar, julmaten eller annat som hör julen till.

Om man är ensam kring jul, och inte trivs med det, så finns det möjligheter att ändra på det. Många ser julen som något heligt som firas med familjen, men sanningen är någon annan. Visste du exempelvis att adventsljusstaken, som vi ställer i fönstren som mysig belysning, från början var ett sätt att visa fattiga och ensamma att man var välkommen in för värme, mat och gemenskap. Ett ljus i fönstret visade att man hade möjligheten att bjuda in en främling och dela med sig av julen. Många känner att de ”tränger sig på” om de firar jul hos grannen, eller tillsammans med kompisens föräldrar, men jag har aldrig hört talas om att en julvärd tyckt att gästen varit i vägen eller påträngande utan snarare har det varit ett uppskattat inslag.

Min upplevelse är att de flesta blir lite mer givmilda kring jul och det är varken otrevligt eller dumt att fråga någon i din närhet om man får vara med och fira jul.

Är ni en familj där pengarna kanske inte räcker till för att köpa klappar eller julmat, så är inte det hela världen. Tänk själv tillbaka, vilka minnen kring jul är det som värmer lite extra? Är det den goda julskinkan, prinskorven och klapparna, eller är det något annat? Personligen är det inte maten eller presenterna som jag minns, jag minns gemenskapen, jag minns farmor som pulsade i snön runt huset med en säck på ryggen, jag minns skattjakten på morgonen där ”skatten” var en serietidning, en bok eller några klistermärken. Ärligt talat minns jag inte direkt vad skatten var, själva skattjakten var det roliga.

Julen behöver inte vara storslagen och grandios, gör julen till det du vill att den skall vara, efter din egen förmåga. Våga ”tränga dig på” hos någon om du är ensam.

Till er som har ”allt” som hör julen till, öppna gärna dörren för någon som är ensam, köp lite mat till familjen med liten ekonomi, ge lite leksaker till barnen som inte får några julklappar. Våga ge efter förmåga. Vet du inte vart du skall vända dig finns det en hel drös med organisationer som hjälper familjer och ensamma kring jul.

På sidorna som jag länkar till nedan kan du hitta mer information kring var man kan vända sig om man vill hjälpa eller behöver hjälp kring jul. Många profilerar sig inom psykisk ohälsa, men kom ihåg att man kan behöva hjälp ibland, även om man inte har psykiska problem och att många instanser tar emot dig oavsett om har psykisk ohälsa eller ej.

Aldrigensam

Aldrigensam är ett informationsprojekt som sprider kunskap och bryter tystnaden kring det tabubelagda ämnet psykisk ohälsa bland unga vuxna.

Här hittar du information om organisationer och telefonnummer du kan ringa om du behöver hjälp.

BlueCall

BlueCall är appen som kopplar samman personer i behov av samtalsstöd med personer som kan erbjuda det, direkt över ett telefonsamtal. BlueCall erbjuder idag två nivåer av samtalsstöd, varav ett är kostnadsfritt. Du väljer själv vilken typ av stöd du vill ha, och ringer direkt genom appen till den stödperson du väljer att tala med.

BlueCall

En ny användbar app – BlueCall

För några månader sedan blev jag kontaktad av en kvinna vid namn Caroline. Hon berättade för mig om en ny app som hon och hennes kollegor lanserat som de valt att kalla BlueCall App. Med BlueCallApp kan man få samtalsstöd när man behöver det, utan att stå i långa vårdköer. Det finns någon som kan lyssna, när du behöver det.

Såhär beskriver de själva appen:

Behöver du någon att prata med? BlueCall app erbjuder samtalsstöd direkt över telefon av kvalificerade personer.

Samtalet är ingen terapi eller behandling utan ett samtalsstöd för dig med behov att prata med någon som kan lyssna aktivt, motivera, ge hopp, och eventuellt hänvisa dig till vidare stöd.

Via appen kan du anonymt ringa till en Volontär eller Mentor. Att prata med en Volontär är helt kostnadsfritt. En volontär är en medmänniska över 25 år som själv kan ha liknande erfarenheter som dig och som finns där för att lyssna, ge stöd och hopp. Vill man prata med en Mentor kostar det 100 kr/30 minuter. Då får man prata med en person som är grundutbildad psykoterapeut, sjuksköterska, socionom, psykolog under utbildning eller en person med en människovårdande yrkesutbildning. En Mentor har specialkompetens inom psykisk ohälsa och samtalsstöd över telefon.

I dagsläget finns appen för iPhone, men tanken är att den skall komma till Android också. Då tjänsten är väldigt nystartad har de garanterade öppettider måndag, onsdag och söndag klockan 19-22. Målet är att man skall kunna ringa när som helst och det finns möjlighet att komma i kontakt med någon utöver deras ”öppettider”, men i dagsläget är det främst tiderna ovan som de kan garantera att det finns aktiva Volontärer och Mentorer.

Idag hade jag ytterligare ett samtal med Caroline, denna gången ringde hon upp mig. Nu i juletid ökar den psykiska ohälsan runt om i landet och jag tycker det är viktigt att informationen om BlueCallApp kommer ut, så att människor som behöver prata med någon får veta att möjligheten finns. Jag och Caroline pratade en del om stigman och skammen kring att må psykiskt dåligt idag, att många pratar om det först när de mår bra igen, men inte alltid när man är mitt inne i det.

Då jag tycker att det som Caroline och hennes kollegor gör, att ha startat ett företag för att utveckla en app som denna, är helt fantastiskt, så har jag ansökt om att få bli Ambassadör för BlueCall. Självklart pratade jag och Caroline kring det också.

Jag tycker att det är otroligt spännande att jag, från och med idag den 16 december 2016, är Ambassadör för BlueCall! Det betyder att jag emellanåt kommer informera och tipsa om den här appen. Jag får ingen form av ekonomisk ersättning utan gör det helt ideelt, då jag anser att det här är så himla viktigt. Många människor vågar inte söka hjälp eller vård men via BlueCallApp kan du få prata med någon, både gratis och anonymt. Jag tror det är bra, för väldigt väldigt många.

Jag tycker du skall gå in och läsa mer om appen på BlueCalls egna sida, som du hittar här: bluecallapp.com

Om du vill kan du även besöka deras sida på Facebook, gilla och informera andra om att appen finns! Du hittar deras Facebooksida här: facebook.com/bluecallapp