snabbet är en av fördelarna med ADHD

7 fördelar med ADHD

Visst har du hört om alla nackdelar med att ha ADHD, men har du hört det positiva med att ha ADHD? Här listar jag 7 fördelar med att ha ADHD.

1. Kreativ

Teckna, fotografera, göra musik, uppfinna. En hjärna med ADHD har, för vissa, ett överflöd av kreativitet. Men det handlar inte bara om att skapa konst, smycken eller vad det nu kan vara. Det handlar också om att kunna lösa problem, se saker ur en ny vinkel. Det är inom många områden som kreativitet är ett måste. Ingen skulle lyckas som forskare, matematiker, författare eller uppfinnare om man inte var kreativ.

2. Kan hyperfokusera

För att beskriva vad hyperfokusering faktiskt är citerar jag en mening från Wikipedia som jag tycker beskriver det väldigt bra:

Hyperfokusera är en intensiv form av mental koncentration eller visualisering som fokuserar medvetandet på en sak, ett ämne eller en uppgift.

Det är inte alla med ADHD som kan hyperfokusera, men många har den förmåga. Det som händer är att man är så fokuserad på det man gör att omvärlden ”försvinner”. En person som hyperfokuserar kan exempelvis vara helt omedveten vad som händer runt omkring. Det funkar olika för alla, vi är trots allt individer, när jag hyperfokuserar lägger jag inte märke till om en person kommer in i rummet eller att någon pratar med mig.

3. Innovativ

En innovativ person är någon med ett starkt nytänkande. Hen kan hitta nya lösningar på problem, se ett behov för en ny produkt eller förbättra något som redan finns. Ett konkret exempel är IKEA som, istället för att sälja sina möbler monterade, säljer de i paket så att kunden kan montera själv. På så vis har de helt kapat bort en del av tillverkningsprocessen och de har inte samma behov av lagerutrymme som andra möbelbutiker.

En person med ADHD kan tänka ganska starkt ”outside the box” och hitta till synes små förbättringar som i längden gör en stor skillnad.

4. Passionerad

Med ADHD kan känslor, av alla slag, bli mer och kraftigare än hos de utan ADHD. Man kan vara känslosam på både ont och gott. Man kan anses överreagera på småsaker, som för oss med ADHD inte alls är småsaker. Samtidigt kan de runt omkring oss vara säkra på vad vi känner. Glaset är aldrig halvfullt. När vi älskar någon gör vi det med passion, detsamma om vi hatar någon.

Passion gör oss energiska, entusiastiska och öka vårt fokus ytterligare. Passion kan hjälpa oss i arbetet, för vi jobbar väldigt bra när vi är passionerade inför det vi gör.

5. Lojal

Du kommer, antagligen, aldrig förlora en vän som har ADHD. Även om det är flera år sedan ni sågs senast så kommer nästa träff kännas hur naturlig som helst, som om ingen tid passerat. En person med ADHD finns där, i alla lägen. Hen kommer ställa upp, helhjärtat, när det behövs, oavsett varför det behövs.

6. Spontan

Ändrade planer, det är inget problem. Plötsliga infall kommer ofta. Den spontana människan kan få en idé som måste genomföras direkt. Är man spontan innebär det också att man kan hantera snabba vändningar i uppgifter eller projekt, delta i en aktivitet i sista minuten.

För det mesta kan man även lyckas ta kontrollen och behålla lugnet när det uppstår ett plötsligt kaos.

7. Uppriktig

Jag säger det jag tänker och tycker, ofta utan att ens tänka efter före. Har du en vän, familjemedlem eller kollega med ADHD kommer du veta vad hen står, det kommer inte gå att missa. Att tala öppet och ärligt behöver inte vara ett problem.

Du kommer inte behöva fundera på vad en person egentligen menar men det som sägs, du behöver inte läsa mellan raderna eller vara extra uppmärksam på tonfall; vi säger det vi menar, inget annat.

Känner du till andra fördelar med ADHD?