Haul på apoteket

Haul för att må bra – Juni 2016

På YouTube är det väldigt populärt med så kallade ”haul videos”. En haul är en video eller ett blogginlägg där man visar upp saker man köpt. Det är oftast smink, smycken eller kläder. Jag har under några dagar tänkt att jag vill göra ett haul inlägg, både här och på min YouTube-kanal, med fokus på sådant jag själv köpt för att må bättre.

Då kör vi!

Elvanse Vuxen, 70 mg

Pris: 1030 kr för 30 tabletter.
Elvanse är en medicin som kan underlätta vardagen när man har ADHD/ADD. Tanken är att man skall få bättre kontroll över sin impulsivitet, fokusera bättre och att energinflödet skall bli mer jämnt. Alltså, istället för att vara hyperaktiv ena dagen och helt slut andra dagen så skall energin bli mer jämnt fördelad.

Tabletterna är små kapslar som är rosa och blå. Tyvärr kan exempelvis barn missta dessa tabletter för godis. Burken är i alla fall ”barnsäker”.

Sertralin, 50 mg

Pris: 57 kr för 100 tabletter (kan variera mellan tillverkare).
Sertralin används som antidepressiv och ångestdämpande. Depression och ångest försvinner inte helt men blir lättare att hantera. Det är ofta den medicin som skrivs ut på exempelvis vårdcentralen när man söker hjälp för depression eller ångest.

Tabletterna kommer i en ask, som de flesta andra mediciner. Färg och storlek på tabletterna beror på tillverkare. Just dessa tabletter är små och vita men jag har haft stora beiga och små blå också.

Cola och Choklad

Choklad

Pris: 14 kr för 200 g.
Butik: Lidl.
Vit choklad med hasselnötskross. En väldigt god choklad men tyvärr i väldigt stora bitar, 2 bitar per rad. Bitarna var nästan helt kvadratiska.

Cola

Pris: 40 kr + pant för 12 l.
Butik: Lidl.
Cola, ett av mina få beroenden. Det känns lite bättre i själen när man kan dricka något som är gott. Personligen tycker jag att cola är väldigt gott. Pga ekonomi köper jag ”ful-cola” då det annars skulle bli väldigt dyrt. Jag köper även sockerfri cola (light eller zero), både pga att jag inte vill gå upp i vikt och för att min partner är diabetiker (som också dricker cola).

Planteringsjord

Pris: 25 kr för 15 l.
Butik: IKEA.
Blomjord, kanske udda att ha med i en haul men då växter är något som gör mig på bättre humör så får denna vara med. Jag skall använda en del av jorden för att plantera om en av mina växter som just nu står i en för liten kruka. Denna jord är komprimerad, torr och fördelad i 3 olika påsar. Detta gör att den är väldigt mycket lättare att bära än en säck med 15 liter jord. När man skall använda den häller man 1,5 liter vatten i 1 påse och efter en stund har man 5 liter jord i den påsen. Perfekt om man behöver köpa jord men exempelvis åker kollektivtrafik och inte kan/orkar bära stora säckar med jord.

Spaljé

Pris: 79 kr (ord. pris 199 kr).
Butik: IKEA.
Även denna spaljé köpte jag pga växten med för liten kruka, som också har växt sig väldigt hög och behöver något att klättra på. Den bidrar till att jag mår bättre då jag uppskattar att pyssla med mina växter. I detta fall kommer den även höja trivselfaktorn här hemma. Just denna spaljé fungerar också som en lite kärra. Min tanke med den är att kunna flytta den enkelt. Både mellan olika rum och ut på balkongen. Smidigt att enkelt kunna flytta en väldigt stor planta.

Bubblare

Atarax och Theralen

Atarax, 25 mg

Pris: 119 kr för 100 tabletter.
Atarax är en allergimedicin som har lugnande som bieffekt. Jag har fått den utskriven som ångestdämpande då den har en lugnande effekt. Tyvärr blir jag väldigt trött av denna tablett, vilket är en vanlig bieffekt. Jag blir dock väldigt trött under 2-3 dygn så jag tar bara dessa när jag inte har andra alternativ.

Tabletterna är små och vita, inget speciellt egentligen. De kommer i en vanlig liten ask. Ser nästan identiska ut med standard, receptfria, allergitabletter.

Theralen, 40 mg/ml

Pris: 109 kr för 50 ml.
Theralin är lugnande och kan även användas om man behöver hjälp med att sova. Jag använder den som ångestdämpande vid behov.

Förpackningen, i det här fallet, är en flaska med en liten pipett i korken. Theralen finns även som tabletter. Vätskan är genomskinlig och blandas ut med vatten. Smaken är, enligt mig, vidrig. Tanken är att det skall smaka mint, vilket det också gör. Tyvärr är det en mintsmak som smakar exakt som tandkrämsvatten.

OBS!

Alla mediciner jag nämner är olämpliga för barn! Skulle ett barn få i sig någon av dessa mediciner kan det vara farligt och man bör ringa Giftinformationscentralen, 010-456 6700. Om barnet är påverkat, ring 112.