Fira

4 år 8 timmar och 28 minuter

Idag är det på dagen 4 år sedan jag drack alkohol senast. Närmare bestämt 2012-09-22 kl. 01:30. Jag tror att det bara är en alkoholist som minns datumet och eventuellt tiden de drack alkohol för sista gången.

Mycket har hänt sedan det sista glaset med grumlig, polsk, citronvodka som jag svepte mitt i natten för att kunna sova. Mycket har varit otroligt jobbig, mycket har såklart varit otroligt lätt och roligt också. Det är inte riktigt samma dagliga kamp som det var för bara några månader sedan.

I dagsläget inspireras jag av min egen alkoholism. Den får mig att reflektera över synen på alkohol, den ger mig idéer till hur jag skall kunna stötta och inspirera andra.

Mitt senaste påhitt är en önskan om att börja föreläsa om ämnet. Målgruppen består av företagsledning och de som har ett personalansvar på företag som arbetar inom web och IT. Jag hoppas att det kan leda någon vart, att något företag nappar på min idé och låter mig prata om den hårda faktan kring alkoholism, om mina egna erfarenheter samtidigt som jag ger konkreta förslag på områden där jag, som åskådare, ser att de kan förändra och kanske förbättra.

Samtidigt gör hela idén mig lite nervös. Bara genom att ställa frågan skyltar jag med mitt eget missbruk. Att dessutom göra det inom den bransch där jag själv är yrkesaktiv kan komma att bita mig i rumpan senare. För vem vill, ärligt talat, anställa en alkoholist?

Samtidigt skäms jag inte över mitt problem. Det är ett ämne som många inte kan nått om trots att det stått och bankat på dörren i flera år. Ingen skulle göra antagandet att jag är alkoholist. Som kvinna, mamma och fast anställd, så passar jag inte in i mallen för hur många tror att en alkoholist är och ser ut.

Min första tanke när jag vaknade idag var att jag har lyckats hålla mig nykter i 4 år, det måste firas. För många andra innefattar firandet att man tar fram skumpan, och det kanske jag också gör. Men det kommer i så fall vara en alkoholfri variant.

Jag kan rekommendera Richard Juhlin, nr 1979 på Systembolaget. Ett mousserande vitt med 0% i alkoholhalt som är gjord på Chardonnay. Den har ett rimligt pris och smakar gott.