Det är väldigt vanligt att man på olika sätt visar psykisk ohälsa i film. Det finns filmer där huvudkaraktären själv lever med psykisk ohälsa. Filmer som visar exempel på detta är t.ex. As good as i gets (OCD), A beautiful mind (paranoid schizofreni), The Machinist (bla. dissociativ störning), Reign over me (PTSD) och Prozac Nation (depression). Det finns många många fler. På Wikipedia finns en väldigt utförlig lista med filmer som belyser psykisk ohälsa.
Det finns även filmer som helt omedvetet belyser psykiska fenomen/besvär. Just Stockholmsyndromet verkar vara något som är återkommande och som används i romantiska komedier, där även vi som tittare tycker att det är fint.
Stockholmsyndromet innebär att ett offer känner medlidande och sympati för sin förövare. Det är något som kan hända människor som blivit kidnappade eller som tagits gisslan. Uttrycket myntades 1973 vid ett bankrån i Stockholm där rånaren höll gisslan i ca 6 dygn. Gisslan sympatiserade med rånaren, såg polisen som sina fiender och var ovilliga att yttra sig under rättegången. Stockholmssyndromet behandlas på samma sätt som PTSD då dessa är lika varandra.
Holiday in handcuffs
I filmen får vi följa en kvinna som kidnappar en man när hennes pojkvän gjort slut. Hon känner att hon måste visa upp pojkvännen inför sina föräldrar. Eftersom pojkvännen gjort slut precis när de skall åka kidnappar hon en helt främmande man. De firar sedan jul tillsammans med hennes familj, där ingen tror på honom när han berättar att han är kidnappad. För att göra det enklare för sig själv börjar han spela med och låtsas vara kvinnans pojkvän.
Efter julfirandet skiljs de åt och han återvänder till sin fästmö och planerar deras bröllop. Han kan dock inte släppa tanken på kvinnan som kidnappade honom. Det hela slutar med att han dumpar sin fästmö och blir ihop med sin kidnappare istället.
In time
Filmen utspelar sig i en värld där människor lever beroende på hur mycket tid de har. Mängden tid kan ses på människors vänstra arm och denna tickar ner, sekundvis, med start från deras 18-årsdag. Ingen åldras efter 25 men de som levt länge kan vara flera 100 år gamla. Tid är en handelsvara. Istället för pengar betalas allt i tid. De som har mest tid anses vara rika, de behöver inte oroa sig. Samtidigt kämpar de fattiga om att överleva, en bussresa hem kan innebära din död beroende på hur mycket tid biljetten kostar.
En fattig man får en stor mängd tid av en person som inte vill leva längre, pga detta blir han anklagad för mord. Han vill ”justera” världen och ge mer tid till de som har lite. Han utnyttjar sin stora mängd tid för att resa till de rika delarna av världen. Man måste åka igenom flera sektioner och varje sektion kostar en viss mängd tid. Han är nära på att åka fast och för att skydda sig själv tar han en ung kvinna som gisslan. Tillsammans försöker de ta så mycket tid de bara kan. Brottet han begår är inte längre mord utan det är att ge människor tid, något hans gisslan är mer än villig att hjälpa honom med. När han dessutom räddar hennes liv, startar en romans.