Tourettes

En man berättar – Jag har Tourettes men Tourettes har inte mig

Mikael Brunzell, 34 år, har Facebooksidan Jag har Tourettes men Tourettes har inte mig. Här kan du läsa om Mikaels erfarenheter kring Tourettes syndrom.

Jag heter Mikael Brunzell och är 34 år och jag har Tourettes syndrom. Jag fick förtroendet att skriva ett inlägg och jag är väldigt tacksam för det.

Positiva tankar har alltid varit min grej. Att försöka vända det negativa till något positivt.
Visst, det kan vara riktigt svårt ibland har jag upptäckt. Speciellt när det är något i bakgrunden som alltid har legat och stört. I allafall sedan jag var 12 år gammal då jag började upptäcka nya sidor av mig själv som jag inte hade sett innan.

Tics i alla former hade börjat dyka upp i min trygga sfär. Det började med harklingar och småläten med näsan. Jag tänkte inte så mycket på det i början. Som barn kanske man är omedveten om vilka rörelser och ljud man gör. Jag minns det än idag när jag satt hemma hos en tjej som jag var ihop med. Det var hon, en kompis till mig och en till tjej.

Helt plötsligt så frågade de mig varför jag höll på som jag gjorde…

Jag kände en enorm skam just i det ögonblicket. Jag var annorlunda från de andra barnen. Jag hade ”onormala” ljud och rörelser för mig. Jag kände mig värdelös och som om jag kom från en annan planet. ”Varför” ekade det i min hjärna om och om igen. Varför skulle just jag få det här?

Jag svarade bara: Jag vet inte… eller så skojade jag bort det.

Från den dagen så började ticsen öka markant och jag var helt svettig på nätterna på grund av att jag låg och ryckte i hela kroppen fram och tillbaka om och om igen tills jag somnade av utmattning. När jag vaknade på morgonen så började allt om igen. Dag ut dag in. Vecka ut vecka in och så fortsatte det så i många år.

Skulle detta vara en början på en livslång kamp?

Tourettes Syndrom är en neuropsykiatrisk diagnos. Det som syns mest är de ofrivilliga ticsen. Både motoriska och vokala. Tvångstankar tillhör också många av de som har diagnosen. Ett vanligt vokalt tics kan vara ett högljutt läte som måste avslutas på rätt sätt för att personen ska få rätt känsla i kroppen. En del har också något som kallas koprolali som kännetecknas genom att personen helt plötsligt skriker könsord eller svordomar. Detta skall aldrig tas personligt! Med motoriska tics menas ofrivilliga rörelser som t.ex plötsliga ryck i ben eller armar eller grimaser. De motoriska ticsen finns i stort sett i hela kroppen men ändras under livets gång. Tvångstankar kan vara ord som måste upprepas om och om igen eller känslan av att ha skadat någon.

Högstadieperioden var jobbig men trots det så blev jag aldrig mobbad som tur var!

Jag satt ofta inne på lektionerna och spände mig för att ingen skulle se. Jag försökte ofta att bortförklara allt. Jag blev därför klassens clown och det var kanske det som hjälpte mig genom högstadiet. När jag kom hem från skolan så släppte jag ut alla spänningar och jag fattar inte än idag hur min familj stod ut med mig under den perioden. Jag fick byta rum för att jag var för högljudd och ingen fick sova.

Trots detta så lyckades jag på något sätt hålla mig glad. Jag hade många och bra kompisar som accepterade mig som jag var. Men det kunde liksom bli jobbigt i sociala situationer. Troligtvis för att jag klankade ner på mig själv inne i huvudet och upprepade orden ”Jag duger inte”, ”Jag är jobbig”. Alltid jämförde jag mig med andra och ansåg att det var fult att vara annorlunda. Det är skamligt att andra ska behöva utsättas för mig som var så jobbig. Hur stod folk ut med mig!? Jag som var så jobbig! Jag slukade andras energi genom att bara vara där.

Sådana tankar hade jag ofta.

När jag började gymnasiet hade jag fått en bra medicin som funkade jättebra på mig.

Jag var fortfarande en clown och är nog än idag men jag tyckte om mig själv lite mer. Jag gick i en klass med bara tjejer och det passade mig väldigt bra, Jag blev klassens maskot eller vad man ska kalla det för. Jag kom bra överens med de flesta i klassen och gymnasieåren flöt på bra. Jag var borta en hel del då jag inte orkade koncentrera mig och alltid var trött men annars så var det en riktigt rolig period i livet. Jag hade problem med mina tics då också men inte lika allvarliga som innan.

Åren gick och jag kom aldrig in på arbetsmarknaden ordentligt. Har aldrig kunnat sköta ett ”vanligt” jobb. Men jag testade på en hel del arbeten men ofta så slutade jag att gå dit. Det har alltid varit mitt problem. Att fortsätta och skapa rutiner.

2011 genomgick jag en operation i bröstkorgen och blev ganska så handlingsförlamad efter detta. Jag gick in i en depression och ville inte göra något med mitt liv alls. Jag gick bara hemma och var alldeles uttröttad av livet och av mina tics.

Jag gick så ända tills 2012 då min mamma kände att hon ville hjälpa mig att må bättre. Jag fann en hemsida på nätet som handlade om psykosyntes. Jag tyckte att det lät väldigt intressant och jag antar att jag kände en lättnad när jag läste där. Kanske skulle detta vara en bra grej för mig. Vi ringde och pratade med Björn, som han hette som drev psykosynteshuset. Några veckor efter det åkte jag iväg till dalarna, Hedemora mitt ute på landet till ett jättevackert stort hus.

När jag kom in i huset så kände jag mig orolig och lite skeptisk till det hela. Det var en jättevarm familj som jag fick träffa på och som verkligen välkomnade mig när jag stod där i dörröppningen med en stor väska fylld med gamla tankar om mig själv och om livet. Väskan var fylld med lidande och jag ville verkligen släppa det gamla och att kunna gå vidare med livet.

Jag fick 3 terapisessioner där som till en början skapade en viss skepsis hos mig, Vad hade jag gett mig in på och kunde detta verkligen hjälpa mig!? Dagarna gick och jag tyckte väl inte direkt att jag hade blivit bättre. Men jag kände mig inte heller så deppig så jag slappnade av.

Sista dagen så skulle jag få skjuts till tåget som skulle ta mig hem. Jag hade en del funderingar på om det hade hjälpt mig något alls. Men jag sa hej då och satte mig på tåget. Helt plötsligt så kände jag en inre frid inom mig. Jag hade inga tics och lugnet sköljdes över mig. Jag observerade de andra människorna på tåget utan att döma (kanske för att jag inte dömde mig själv då).

Jag skulle byta i Avesta och fick hjälpa en något yngre kille öppna dörren så att vi kunde komma ut på perrongen. Han tackade och vi gick jämsides och pratade lite.

Det hela slutade med att vi stod där på perrongen och pratade om allt möjligt. Vi gick också på samma tåg som skulle gå mot Örebro och satte oss mitt emot varandra, Jag fick i det ögonblicket någon slags tacksamhet för att jag var där jag var i just det ögonblicket. Jag kände mig så närvarande i nuet och plötsligt kunde jag lägga allt det gamla åt sidan. Mötet med den här killen var starten på något nytt.
Han gick av i Örebro, vi tog varandra i hand och sa: Ha det så gött mannen!

Det var den utlösande faktorn till vad jag ville hålla på med i livet. Jag fick en idé om vad jag skulle vilja göra. Jag skrev ner det på ett forum för psykisk ohälsa.

Ett år senare blev jag utbildad till Hjärnkollsambassadör och började föreläsa om mitt annorlunda funktionssätt. Jag föreläste! Jag stod där på en scen och berättade om mina problem helt öppet. Från att absolut inte vilja kännas vid sin diagnos till att göra det till en styrka. Det är för mig ett mirakel. Under alla dessa år då jag alltid har skojat bort det så skojar jag nu om det under mina föreläsningar. Och jag kan se tillbaka på vad jag har lärt mig. Jag anser att acceptans är nyckeln till mycket.

Jag har lärt mig att acceptera mig själv mer och mer. Jag har lärt mig att acceptera att livet ibland har sina nedgångar men att det alltid blir bättre! Jag är den jag är och jag ska inte behöva ändra på mig för att göra någon annan nöjd. Jag har också lärt mig att inte ta livet på så stort allvar och att ha kul. När man har kul och andra har kul av att jag har kul då vet jag att jag har gett något av mig själv till andra. Och det man ger det får man tillbaka!

Den positiva sidan kom tillbaka till mig när jag började acceptera livet som det är.

Visst, jag har tics än idag men jag lägger inte så stor vikt vid dom längre. Och om folk kollar snett på mig så skrattar jag bara inombords och säger lugnt till mig själv: Är jag verkligen så snygg? Och då ler hela själen.

Jag har Tourettes men Tourettes har inte mig tycker jag passar så bra in. Man kan ha en sjukdom men man är aldrig en sjukdom. Vi människor är så mycket mer.

Ha ett underbart liv!

Kronisk trötthet

En man berättar – Piller, pengar och psykiskt välmående

Jonas, 37 år, blev sjuk i något som tycktes vara influensa. Här skriver han om sin brokiga resa inom vården innan han kom i kontakt med specialistvården.

Hösten 2013 blev jag hastigt sjuk med influensa-liknande symtom, jag blev inte riktigt frisk och gick på penicillinkur efter penicillinkur och fick träffa nya läkare på vårdcentralen som alla kliade sig i huvudet och suckade, tog lite prover och kliade lite till och sen fick jag mer penicillin och fick träffa en ny läkare.

Våren 2014 misstänker läkaren borrelia och prover tas, det konstateras att jag inte är sjuk och skickas till psykolog. Läkaren resonerade att hon kunde inte se att något av de prover hon tagit visade att något var fel så jag hittade alltså på alla symtom eller som hon formulerade det ”Alla din besvär är psykosomatiska.

Jag fick en tid hos en psykolog som bad mig fylla i massor med olika tester för att se vad som var problemet. Jag hade väldigt svårt att fylla i dessa tester då frågorna de tog upp kändes väldigt främmande för mig och när jag påpekade detta fick jag som svar att jag borde anstränga mig lite mer. En återkommande fråga jag fick hela tiden var om jag hade tankar på att avsluta mitt liv. Formuleringen var kanske lite mer socker-inlindad och jag kände mig ganska obekväm att hela tiden svara på alla dessa frågor om hur dålig jag var, hur jag tänkt skada mig själv och hur värdelös jag var.

Efter en handfull besök så kände jag att vi inte riktigt kom någonstans och psykologen sa vid ett antal tillfällen att han inte kunde göra något åt de symtom jag hade; smärta och trötthet. Jag borde testa att medicinera, för han var säker på att jag led av en depression och Sertralin skulle lösa alla min problem. Då jag var väldigt obekväm med den rådande situationen så gick jag med på att testa. Dock vara jag väldigt skeptisk då psykologen sa att det inte skulle göra något åt mina primära symtom utan skulle hjälpa mot min depression som i sin tur skulle göra mig frisk.

Lite försiktigt försökte jag fråga, att om det nu var så att jag hade en brist på serotonin, fanns det då något sätt att ta reda på det? Det försäkrade psykologen att det fanns det inte utan jag skulle vara snäll och tyst och ta min medicin. Jag var snäll och tyst och tog min medicin. Jag orkade vid det här laget inte med att träffa psykologen mer då mitt förtroende för denna var kört i botten av olika anledningar. Bland annat kommentarer som ”Jag kan tyvärr inte hjälpa dig med dina problem”.

I tre månade var jag snäll och tyst och åt Sertralin. Detta kan ha varit tre av mina värsta månader någonsin. Jag gick om kring i något slags töcken och kände mig lite smått salongsberusad och enormt bakfull mest hela tiden. När jag påpekade detta så fick jag svaret att det kunde vara så i början och att jag borde fortsätta med Sertralin, fast jag kunde avbryta när som helst. Visst att man kunde avbryta, då skulle det bara kunna användas som ett argument för att jag fick skylla mig själv, då jag avbrutit behandlingen.

Under denna tid tänkte jag mycket mörka tankar och jag orkade inte leva längre men jag var för ”feg” för att göra något åt det. Men så en morgon glömde jag ta mitt piller och det var som om hela världen bara kom tillbaka, illamåendet och salongsberusningen var bortblåst och allt var som vanligt igen. Eller rättare sagt jag hade bara mina ursprungliga symtom kvar.

Idag kan jag se tillbaka på denna tid och på något sätt uppskatta den. För idag när jag mår dåligt tänker jag bara tillbaka till denna tiden och inser att jag har det ganska bra nu ändå.

Sommaren 2016 fick jag diagnosen Myalgisk Encefalomyelit (ME), en kronisk sjukdom besläktad med Fibromyalgi. Min kontakt med specialistvården på Östra Sjukhusets Smärtcentrum har varit hur bra som helst, även mina senare möten med psykologer har varit väldigt bra men det är en annan historia.

Träning

En man berättar – Utbrändhet

Tobias, 30 år drabbades av utbrändhet. Här berättar han hur han hanterar sin utbrändhet och hur han har blivit mottagen inom vården.

Jag fick frågan att skriva ett blogginlägg om hur det är att leva med psykisk ohälsa och jag ska väl erkänna att jag aldrig sett mig som att leva med psykisk ohälsa. Jag vet inte hur mycket jag har att säga om det faktiskt.

Men jag har ju faktiskt fått diagnosen Utmattningssyndrom och jag antar att det är en sorts psykisk ohälsa. Jag ser det bara som att jag blir jävligt trött, både fysiskt och psykiskt, ganska snabbt, speciellt psykiskt.

Men jag ska väl inte sticka under stol med att jag hade massvis med ångest också när det var som värst.

Återhämtar mig fortfarande, är sjukskriven på 50% och lär väl inte jobba 100% på ett ganska bra tag skulle jag tro. Vissa dagar är ju lite bättre och vissa är lite sämre.

Hur hanterar jag det?

Bra, tror jag, huvudet är inte så sönderbränt som tidigare iallafall. Tränar massor kombinerat med att ligga massor på soffan. Kampsport, gym, yoga och meditation. Det är så jag håller mig flytande. Givetvis funkar det inte att träna skiten ur sig hela tiden utan man får hitta en balans mellan att träna mjukt och träna hårt. Lagom. Göra detta ungefär varannan dag så mår ,i alla fall jag, bra.

Att ha en förstående sambo hjälper såklart väldigt mycket också.

Hur blev/blir jag behandlad av vården?

Tydligen är det många män som inte blir behandlade särskilt bra när det gäller psykisk ohälsa, men jag tycker jag blivit behandlad relativt bra. Bortsett från att jag bytt läkare varje gång och att de glömmer att kalla mig till uppföljningsmöte varje månad.

Hur fick jag deras uppmärksamhet då?

Tyvärr, får jag väl börja med, så skrev jag en hel lista med hur dåligt jag mådde, en A4, och gav det i handen till läkaren och sa “så här mår jag, det är fel, hur fixar jag det?”. Sen blev jag sjukskriven i 3 månader ganska direkt och ordinerad kravlös vila och att gå och träna regelbundet.

Det är en pågående resa och jag har ny läkartid på måndag. Vi får se vad som händer då.

En man berättar

Vanligaste dödsorsaken bland män, 14-44 år, i Sverige

Jag är väldigt öppen och ärlig i att jag är galen. Ja, det är ordet jag använder för att beskriva mig själv. Ibland säger jag knäpp eller kocko. Just ordvalet brukar andra inte uppskatta, men jag trivs med att beskriva mig som galen, knäpp eller kocko.

Jag möter ibland ”motstånd” kring min hälsa, främst från människor som finns i min närhet i form av familj, vänner eller kollegor. Jag får goda råd om vad jag skall äta, vilka rutiner jag skall ha, hur jag ska tänka när jag är nedstämd med mera. Människor vill mig väl, de vill att jag skall bli frisk, en del tycker att jag borde rycka upp mig. Men det är inte så det funkar.

ADHD är kort sagt ett fysiskt ”fel” i hjärnan. Min kemi i huvudet ser inte ut på samma sätt som hos en person utan ADHD. Kost och motion påverkar, absolut. Men det botar mig inte. Jag är okej med det, jag får lära mig leva med det. Med tiden så brukar folk sluta ge mig ”goda råd” om hur jag skall leva mitt liv.

För mig är det viktiga att jag vet hur jag mår och vad jag kan göra för att må så bra som möjligt, och att jag får det stöd och den hjälp jag behöver från sjukvården, att läkare tar mig på allvar.

Så ser det dock inte ut för alla, inte ens i Sverige.

Jag som kvinna blir trodd inom vården, det är ingen som ifrågasätter min konstanta ångest, det är ingen som säger ”det är väl inte så farligt?” när jag berättar om min depression eller tankar på självskada. Jag blir bemött med extra insatser, ”för säkerhets skull”.

En man som söker vård, för exakt samma problematik som den jag själv har, tas generellt inte på lika stort allvar. Han kan behöva kämpa länge innan han får en tid inom rätt vårdinstans. Han kan få höra att ”du klarar det” eller att läkaren, psykologen eller sköterskan helt enkelt inte tror på honom när han berättar om sin ångest som ständigt är närvarande. Han kan få höra ”det är väldigt vanligt” när han berättar om sina självmordstankar, som om det inte är ett problem för att andra känner samma sak.

Det finns väldigt mycket stigma kring psykisk ohälsa. För en man som mår psykiskt dåligt blir det i många fall ännu värre då det ligger mer skam i att vara mentalt sjuk för män än för kvinnor. En man som mår psykiskt dåligt anses vara svag, något som är typiskt omanligt i de stereotypa könsrollerna.

Män blir uppfostrade med att man inte grinar, att man skall ta det som en man, att det är viktigt att man är stor och stark. Med det djupt rotat i ryggraden är det många som inte vågar söka hjälp när de inte mår bra.

Den vanligaste dödsorsaken bland män, 14-44 år, i Sverige, är självmord. Det är inte okej. En förändring måste ske.

Under en tid framöver kommer jag publicera en serie här på bloggen, En man berättar. Jag har bjudit in män (oavsett fysiskt kön vid födseln) för att berätta om sina upplevelser inom området psykisk ohälsa. Inom ramen för psykisk ohälsa får de själva välja vad de vill berätta.

Är du man och vill dela med dig av dina egna erfarenheter inom psykisk ohälsa? Skicka gärna din berättelse till annica@guldmedadhd.se. Självklart får du vara anonym.