Bipolär sjukdom är en psykisk sjukdom som drabbar 2 – 4% av befolkningen. Alla har vi humörsvängningar, men de personer som har bipolär sjukdom har perioder med extremt förhöjt eller försämrat stämningsläge. Ett tillstånd som påverkar allt hen gör.
Jag blev diagnosticerad med bipolär sjukdom typ 2 som 21 åring. Det är 9 år sedan nu och jag har lärt mig lite knep för att ha koll på svängningarna.
En typisk dag för mig finns inte då jag tenderar att svänga snabbt i humöret och orkar alltså mer eller mindre från dag till dag, men jag har 3 tips till dig, oavsett om du nyss fått diagnosen eller levt med sjukdomen ett tag.
1. Som du säkert vet, när man får en diagnos så kommer det mest troligt en drös frågor också. Och att lära sig vad ens sjukdom innebär är otroligt viktigt. Läs bloggar, böcker, titta på dokumentärer (Stephen Fry’s dokumentär t ex. Här hittar du Del 1 och här hittar du Del 2). När man vet vad bipolär sjukdom är och innebär kan man också lära sig mer om sig själv och hur man ska göra för att må så bra som möjligt.
2. Rutiner är viktigt. Jag har svårt med rutiner men jag har lyckats få in två stycken: jag stiger upp samma tid varje dag och går och lägger mig samma tid varje dag – för sömn är otroligt viktigt om man har bipolär sjukdom. För mig så kan ett par nätter med lite eller ingen sömn vara triggern till antingen ett depressivt eller ett hypomant skov.
För att hålla koll på svängningarna i humöret så har jag en app, iMoodJournal (iPhone och Android). Där kan man ställa in att man vill ha påminnelser för att fylla i hur man mår under dagen. Jag har även en annan app som håller koll på sömnen, den heter Pillow (iPhone).
3. De flesta med bipolär sjukdom tar medicin för att lindra och till viss del kontrollera sina symtom, det gör även jag. Jag tar sex olika mediciner varje dag, Litium är grunden i min medicinering. Det är en stämningsstabiliserande medicin som många med bipolär sjukdom blir erbjudna.
Jag har en app för att hålla koll på min medicinering också, MediSafe (iPhone och Android) heter den. Jag har lagt in de mediciner jag tar och får påminnelser när jag ska ta dem. Man kan bocka för att man tagit dem, att man inte tagit dem eller att man tar dem senare.
Dessa tre saker har hjälpt mig i min vardag, kanske kan de hjälpa dig också.
Om Jenny
Jenny har fyllt 30 år och bor i Falkenberg med sina två katter. 2007 tog hennes liv en vändning hon inte hade räknat med – Jenny fick diagnosen bipolär sjukdom typ 2.
Läs gärna Jennys blogg, jennyelisabeth.se